FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 5, 2023

FSH – Follikelstimulerande hormon


Featured image for “FSH – Follikelstimulerande hormon”

Hormoner

FSH är ett hormon som påverkar ägglossnig hos kvinnor och spermieproduktion hos män. Avvikande värden på FSH kan bero på ätstörningar, stress eller hypofyssjukdom och kan yttra sig som bland annat sviktande libido eller infertilitet.

Follikelstimulerande hormon (FSH) utsöndras av hypofysen, en hormonutsöndrande körtel som sitter i hjärnan.

FSH är ett hormon som har en mycket viktig roll i fortplantningsprocessen och reglerar bl.a. spermieproduktionen i testiklarna hos män och ägglossningen i äggstockarna hos kvinnor.

Hos kvinnor kommer därför nivåerna av FSH att variera över menstruationscykeln och är som högst inför ägglossning. Hos män är nivåerna däremot relativt konstanta.

Under klimakteriet, ökar nivåerna av FSH kraftigt vilket beror på att kopplingen mellan könshormonet östrogen och hypofysen är ur fas.

Ett högt värde av FSH med normala nivåer av Östrogen kan tyda på att klimakteriet närmar sig.

Avvikande värden

 

Avvikande värden kan bero på klimakteriet, P-piller men också vara relaterat till sjukdom i hypofysen, ätstörningar, stress och andra sjukdomstillstånd som påverkar hormonproduktionen hos både män och kvinnor.

En analys av FSH kan därför vara av värde vid problem som kan tyda på hormonrubbningar såsom:

Ofruktsamhet

Onormalt låg sexlust

Oregelbunden eller utebliven menstruation

Infertilitet hos män och kvinnor

 

FSH – Follikelstimulerande hormon-feminealab

Låga och höga nivåer av FSH

Follikelstimulerande hormon (FSH) är ett av de gonadotropa hormonerna, utskilda av hypofysen i hjärnan, och spelar en central roll i reproduktionen. Hos kvinnor stimulerar FSH mognad av äggfolliklar i äggstockarna, och hos män stimulerar det produktionen av spermier.

Höga nivåer av FSH

Nedsatt funktion av gonaderna (äggstockarna eller testiklarna): Eftersom FSH stimulerar äggstockarna och testiklarna, kan höga nivåer av FSH indikera att dessa organ inte fungerar som de ska, och hypofysen producerar mer FSH som ett försök att stimulera dem.

Klimakteriet eller förklimakteriet: FSH-nivåerna tenderar att öka när en kvinna närmar sig klimakteriet, eftersom antalet ägg i äggstockarna minskar och kroppen försöker stimulera äggstockarna att producera mer ägg.

Vissa typer av tumörer: Vissa tumörer i hypofysen kan leda till överproduktion av FSH.

Låga nivåer av FSH

Hypofysinsufficiens: Detta är ett tillstånd där hypofysen inte producerar tillräckliga mängder av ett eller flera av dess hormoner, inklusive FSH.

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS): Kvinnor med PCOS kan ha låga nivåer av FSH i kombination med höga nivåer av luteiniserande hormon (LH).

Stress eller undernäring: Båda dessa tillstånd kan påverka hypofysens förmåga att producera FSH.

Symtom på onormala FSH-nivåer kan inkludera infertilitet, oregelbundna menstruationscykler, tidig eller sen pubertet, och symptom på menopaus som värmevallningar och nattsvettningar.

PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) är en vanlig hormonell störning som påverkar kvinnor i fertil ålder. Tillståndet kännetecknas av höga nivåer av manliga hormoner (androgener), oregelbundna menstruationscykler och/eller små cystor i äggstockarna.

 Symtomen och effekterna av PCOS

Oregelbundna perioder: Detta är det vanligaste symtomet. Kvinnor med PCOS kan ha färre än åtta menstruationer per år, mycket tunga perioder, eller inga alls.

Överskott av androgener: Höga nivåer av manliga hormoner kan orsaka fysiska tecken, såsom överflödigt kroppshår och ansiktshår (hirsutism), akne, och ibland manligt håravfall.

Polycystiska äggstockar: Som namnet antyder, kan äggstockarna vara fyllda med små, ofarliga cystor (kallas folliklar) som innehåller outvecklade ägg.

Infertilitet: PCOS är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet hos kvinnor, eftersom tillståndet kan påverka ägglossningen.

Metabola problem: Kvinnor med PCOS har en ökad risk för insulinresistens, typ 2-diabetes, högt kolesterol, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

Orsaken till PCOS är inte helt klar, men det verkar finnas en koppling till insulinresistens och en ökad produktion av androgener.

Hypofysinsufficiens

Hypofysinsufficiens, även känd som hypopituitarism, är ett tillstånd där hypofysen - en liten körtel vid basen av hjärnan - inte producerar en eller flera av sina hormoner i tillräcklig mängd. Dessa hormoner inkluderar prolaktin, tillväxthormon, adrenokortikotropiskt hormon (ACTH), tyroideastimulerande hormon (TSH), luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH).

Beroende på vilka hormoner som är påverkade kan hypofysinsufficiens leda till en rad olika symptom. Till exempel, brist på TSH kan orsaka trötthet, viktökning och torr hud (symptom på hypotyreos).

Brist på ACTH kan leda till trötthet, lågt blodtryck och viktminskning (symptom på binjureinsufficiens). Brist på LH och FSH kan orsaka infertilitet, minskad libido och menstruationsstörningar hos kvinnor, eller erektil dysfunktion och minskad muskelmassa hos män.

Orsaker till hypofysinsufficiens kan inkludera skador på hypofysen från en tumör, operation, strålbehandling, trauma, autoimmuna tillstånd eller vissa infektioner (meningit, hjärnabscess, tuberkulos, syfilis). I vissa fall kan orsaken vara okänd.

Vad är syftet med att analysera FSH?

 

Follikelstimulerande hormon (FSH) är ett viktigt hormon som är involverat i reproduktionen. Hos kvinnor spelar FSH en avgörande roll i regleringen av menstruationscykeln och produktionen av ägg från äggstockarna.

Utredning av infertilitet

 FSH-nivåer kan hjälpa till att identifiera om det finns problem med äggstockarnas funktion, vilket kan bidra till infertilitet.

Diagnos av menopaus

 FSH-nivåer stiger typiskt när en kvinna närmar sig menopaus. Om en kvinna har symptom som är typiska för menopaus, kan en FSH-test hjälpa till att bekräfta om hon faktiskt är i menopaus.

Utredning av menstruationsproblem

 Om en kvinna har oregelbundna eller uteblivna perioder, kan en FSH-test hjälpa till att identifiera eventuella hormonella obalanser som kan bidra till dessa problem.

Utvärdering av äggreserv

 FSH-nivåer används ofta tillsammans med andra tester för att utvärdera en kvinnas äggreserv, eller antalet ägg hon har kvar i sina äggstockar.

Diagnos av vissa medicinska tillstånd

 Förhöjda FSH-nivåer kan indikera vissa medicinska tillstånd, såsom polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) eller vissa typer av tumörer.

FSH – Follikelstimulerande hormon-feminealab

Hälsotestresultat

Avvikande värden på FSH

Kan bero på ätstörningar, stress eller hypofyssjukdom och kan yttra sig som bland annat sviktande libido eller infertilitet.

Hälsoutfall

Avvikelse från referensvärde  kan kräva vidare utredning.


Referenser


 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES