FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 13, 2023

Kalcium


Featured image for “Kalcium”

Mineraler

Kalcium är det grundämne som de flesta av oss känner till att vi behöver för ett starkt skelett och tänder. Men Kalcium behövs också för att blodet ska kunna koagulera (stelna) och för en god nervfunktion. Brist på kalcium kan bland annat leda till benskörhet.

Kalcium är ett för människokroppen viktigt grundämne. Vi får främst i oss kalcium genom att äta och dricka olika typer av mjölkprodukter. Men kalcium finns också i mindre mängder i de flesta livsmedel och i alternativa mjölkprodukter såsom sojamjölk vilka oftast är berikade med kalcium.

Kroppen behöver kalcium för att bygga ett starkt skelett och tänder. Där finns cirka 98-99% av allt kalcium. Resterande kalcium finns i våra andra vävnader där de bland annat bidrar till musklernas kontraktion och nervimpulsernas framfart.


För mycket Kalcium

 

För mycket kalcium genom överdosering av exempelvis kosttillskott eller stora mängder mjölkprodukter kan göra att kroppen får svårt att ta upp andra mineraler, särskilt magnesium.

Brist på Kalcium

Vid långvarig brist på kalcium kan kroppen bland annat utveckla benskörhet vilket gör skelettet poröst och skört.

Brist på kalcium kan också ge skador på tänderna och leda till muskelkramper.


Hyperkalcemi

Om nivåerna av kalciumjoner i blodet är för hög kallas detta för hyperkalcemi.

Det beror oftast på underliggande sjukdom men kan också bero på akut D-vitaminförgiftning till följd av stora doser D-vitamintillskott eller långvarig immobilisering.

Hyperkalcemi kan bli akut med påverkan på det centrala nervsystemet och kan då ge symtom som förvirring och vätskebrist.

Lättare hyperkalcemi visar oftas inte på några symtom men kan visa sig som:

Nedstämdhet/depression

Anorexi

Ökat urinbehov och törst

Förvirring

Muskelsvaghet


Feminea Laboratories

Academy

Hälsotestresultat

Långvarig brist på Kalcium

Kan utveckla benskörhet, skador på tänderna och ge muskelkramper.

För mycket Kalcium

Minskar kroppens förmåga att ta upp andra mineraler, Hyperkalcemi.

Hälsoutfall

Avvikelser från referensvärde kan kräva vidare utredning.


Referenser

 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES