FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 13, 2023

LDL – Det onda kolesterolet


Featured image for “LDL – Det onda kolesterolet”

Hjärta

Höga kolesterolvärden och felaktig sammansättning av blodfetter kan på sikt leda till hjärt och kärlsjukdom. Tillsammans med andra riskfaktorer såsom ärftlighet, rökning, diabetes och högt blodtryck ökar risken markant för hjärt och kärlsjukdom. Kolesterol använder lipoproteinerna LDL och HDL för att transporteras runt i blodomloppet till och från vävnader.

Blodfetter, som ju inte är vattenlösliga kan inte på egen hand transporteras runt i blodomloppet för att nå kroppens vävnader. För att transporten ska fungera behöver fettet det vill säga lipiderna hjälp av lipoproteiner.

LDL eller Low Density Lipoprotein är ett lipoprotein med låg densitet som transporterar kolesterol ut till kroppens vävnader genom blodomloppet. LDL lämnar sedan av kolesterolet där kroppen behöver det, men om det finns mer kolesterol vad kroppen behöver kommer det att bli för mycket LDL i blodet. Därför kan LDL användas som en markör för att undersöka om det finns överflödiga blodfetter.

Höga nivåer av LDL så kallat hyperlipidemi kan bero på ärftliga faktorer men kan också påverkas av sjukdomar såsom diabetes,  hypotyreos och leversjukdom.

Låga nivåer av LDL i en i övrigt frisk individ är oftast ett bra tecken. Men det kan ibland bero på underliggande sjukdom såsom hypertyreos eller malabsorption av näringsämnen.

HDL/LDL kolesterol

Kolesterol som inte är vattenlösligt kan inte på egen hand transporteras runt i blodomloppet för att nå kroppens vävnader. För att transporten ska fungera behöver kolesterolet hjälp av lipoproteiner.

LDL eller Low Density Lipoprotein är ett lipoprotein med låg densitet som tar kolesterolet ut i kroppen genom blodomloppet. LDL lämnar sedan av kolesterolet där kroppen behöver det, men om det finns mer kolesterol vad kroppen behöver kommer det att bli för mycket LDL i blodet.

Det omvända gäller för HDL det vill säga High Density Lipoprotein som som tar med sig kolesterolet från blodet till levern. Ibland beskrivs HDL som “det goda kolesterolet” på grund av dess förmåga att transportera kolesterol från blodet till levern.

Plack i blodkärlen orsakas främst av kolesterol bundet till LDL. När det blir för mycket kolesterol i blodet leder det gradvis till åderförfettning. När fettet som fastnat i blodkärlen härsknar, så som gammalt smör och angrips de av vita blodkroppar.

De vita blodkropparna “äter upp”, fagocyterar, det härskna kolesterolet och sväller upp till så kallade foamceller. När de vita blodkropparna dör skapas en inflammatorisk process i kärlväggarna som ger upphov till plack. Placket i sin tur gör att blodkärlen blir tjocka och oelastiska vilket kan ge kärlkramp, hjärtinfark eller stroke.

Utveckling över tid

Plack i blodkärlen utvecklas över tid och påverkas av flera olika faktorer såsom ärftlighet, rökning, diabetes eller övervikt.

Symtom på högt kolesterol är ovanligt, endast ett fåtal personer får symtom i form av kolsterolinlagringar runt ögon eller knutor på fingrarna.

Symtom uppträder först när blodkärlen redan förkalkats såsom vid exempelvis kärlkramp där det finns förkalkningar i hjärtats kärl.

Feminea Laboratories

Academy

Hälsotestresultat

Högt LDL

 Höga nivåer av LDL kan bero på ärftliga faktorer, diabetes, hypotyreos och leversjukdom.

Lågt LDL

Låga nivåer av LDL hos frisk individ är oftast ett bra tecken. Men kan också bero på underliggande sjukdom såsom hypertyreos eller malabsorption av näringsämnen.

Hälsoutfall

 Avvikelser från referensvärde kan kräva vidare utredning.


Referenser

 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES