FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 5, 2023

Östradiol – Östrogen Hormon


Featured image for “Östradiol – Östrogen Hormon”

Hormoner

Östradiol är en av de viktigaste östrogenerna och är känt som en kvinnlig könshormon. Nivåerna av östradiol är som högst hos fertila kvinnor och bidrar till de kvinnliga dragen.

Östrogener är steroidhormoner räknas till de kvinnliga könshormonerna men förekommer även hos män i lägre koncentrationer.

Hos kvinnan bildas östrogener främst i äggstockarna medan de hos mannen bildas i testiklarna.

Östrogener bidrar till ett starkt skelett och bentäthet men är kanske mest kända för sitt bidrag till kvinnliga könskarakteristika med omfördelning av kroppsfett till stuss och byst men bidrar även till mannens spermieproduktion.

Män med för höga nivåer av östrogen kan utveckla kvinnobröst, sk gynekomasti.

Låga nivåer av östrogen kan hos kvinnor ge ökad bukfetma, medan det hos män istället sker vid höga östrogennivåer.

Det finns flera typer av kroppsegna östrogener, men den mest framträdande är Östradiol. Koncentrationen av Östradiol är det man vanligtvis analyserar för att kontrollera nivåerna av östrogen hos kvinnor och män.

Höga nivåer av östrogen

 

Tyngre eller oregelbundna menstruationscykler

Bröstsmärta eller svullnad

Humörsvängningar

Trötthet

Huvudvärk

Håravfall

Vätskeretention och svullnad i benen

Viktökning

Problem med minnet

Höga östrogennivåer kan vara ett resultat av flera olika tillstånd, inklusive polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), vissa tumörer som producerar östrogen, fetma, och vissa leverproblem.

Låga nivåer av östrogen

 

Låga nivåer av östrogen kan exempelvis ses efter klimakteriet eller vid hormonella rubbningar och kan bland annat ge:

Benskörhet

Bukfetma

Menstruationsrubbningar och fertilitetsproblem

Missade eller oregelbundna perioder

Humörsvängningar och depression

Sömnproblem

Minskad sexlust

Torrhet i slidan

Urininkontinens

Benskörhet (osteoporos)

Värmevallningar och nattsvettningar (vanligt under klimakteriet)

Låga östrogennivåer kan vara ett resultat av naturliga förändringar i kroppen, såsom klimakteriet, men kan också vara orsakade av problem som anorexi, problem med hypofysen, och vissa autoimmuna tillstånd.

Östradiol - Östrogen Hormon-feminealab

Vad är syftet med att analysera östradiol-östrogen?

 

Östrogen är den primära kvinnliga könshormonet, och östradiol är den mest aktiva formen av östrogen. Även om östrogen produceras i både mäns och kvinnors kroppar, är det vanligtvis mer framträdande hos kvinnor.

Att mäta nivåerna av östradiol i blodet kan ge viktig information om en rad olika hälsotillstånd och kroppsfunktioner.

Reproduktiv hälsa: Östradiol spelar en viktig roll i den kvinnliga menstruationscykeln och ägglossningen. Höga eller låga nivåer av östradiol kan påverka en kvinnas förmåga att bli gravid och kan indikera problem som polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), tidig eller sen pubertet, eller klimakteriet.

Benhälsa: Östradiol hjälper till att reglera kroppens användning och omsättning av kalcium, vilket är viktigt för benhälsan. Låga nivåer av östradiol kan leda till benförlust och osteoporos.

Hjärthälsa: Östradiol kan också påverka hjärt-kärlhälsan. Låga nivåer av östradiol efter klimakteriet har kopplats till en ökad risk för hjärtsjukdom.

Att mäta östradiolnivåer kan också hjälpa till att övervaka effektiviteten av fertilitetsbehandlingar, vissa typer av hormonterapi, eller för att diagnosticera varför en kvinna går in i tidig klimakteriet.

Så syftet med att analysera östradiol är att ge en indikation på kvinnors reproduktiva hälsa, benhälsa, hjärthälsa och mer, vilket kan hjälpa till att identifiera och behandla olika medicinska tillstånd.

PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) är en vanlig hormonell störning som påverkar kvinnor i fertil ålder. Tillståndet kännetecknas av höga nivåer av manliga hormoner (androgener), oregelbundna menstruationscykler och/eller små cystor i äggstockarna.

 Symtomen och effekterna av PCOS

Oregelbundna perioder: Detta är det vanligaste symtomet. Kvinnor med PCOS kan ha färre än åtta menstruationer per år, mycket tunga perioder, eller inga alls.

Överskott av androgener: Höga nivåer av manliga hormoner kan orsaka fysiska tecken, såsom överflödigt kroppshår och ansiktshår (hirsutism), akne, och ibland manligt håravfall.

Polycystiska äggstockar: Som namnet antyder, kan äggstockarna vara fyllda med små, ofarliga cystor (kallas folliklar) som innehåller outvecklade ägg.

Infertilitet: PCOS är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet hos kvinnor, eftersom tillståndet kan påverka ägglossningen.

Metabola problem: Kvinnor med PCOS har en ökad risk för insulinresistens, typ 2-diabetes, högt kolesterol, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

Orsaken till PCOS är inte helt klar, men det verkar finnas en koppling till insulinresistens och en ökad produktion av androgener.

Östradiol - Östrogen Hormon-feminealab

Hälsotestresultat

 Låga nivåer av östrogen

Vanligt efter klimakteriet eller vid hormonella rubbningar och kan bland annat ge benskörhet, bukfetma, menstruationsrubbningar och fertilitetsproblem.

Höga nivåer av östrogen-östradiol

Östrogenproducerande tumörer: Vissa typer av tumörer, inklusive vissa äggstockstumörer, kan producera östrogen, vilket kan leda till höga östradiolnivåer.

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS): PCOS är ett tillstånd som påverkar en kvinnas äggstockar och hormonproduktion, och kan ibland leda till höga östradiolnivåer.

Hypertyreos: Sköldkörteln reglerar produktionen av flera hormoner, inklusive östrogen. En överaktiv sköldkörtel kan därför leda till höga östradiolnivåer.

Levercirros: Levern spelar en viktig roll i att bryta ner östrogen i kroppen. Skador på levern, som i levercirros, kan minska dess förmåga att bryta ner östrogen, vilket leder till höga östradiolnivåer.

Graviditet: Östradiolnivåerna stiger naturligt under graviditeten.

Höga nivåer av östradiol kan leda till en rad symtom, inklusive tunga eller oregelbundna menstruationscykler, bröstsmärta, huvudvärk, viktökning, humörsvängningar, trötthet och handsvett.

Män med för höga nivåer av östrogen

Kan utveckla kvinnobröst, sk gynekomasti.

Hälsoutfall

Avvikelse från referensvärde kan kräva vidare utredning.


Referenser


 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES