FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 4, 2023

Sköldkörtelstimulerande hormon (TSH)


Featured image for “Sköldkörtelstimulerande hormon (TSH)”

Hormoner

 

Rubbningar i nivåerna av sköldkörtelhormon kan ge en mängd olika symtom. En underproduktiv sköldkörtel kan bland göra dig trött, nedstämd, frusen och ge låg ämnesomsättning. En överproduktiv sköldkörtel kan ge symtom såsom nervositet, svårigheter att varva ned och viktnedgång. En analys av TSH i serum kan påvisa om det finns sjukdom i sköldkörteln. Ca 450 000 svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelrubbningar.

 

Tyreoidea och hypofysen

 

I hypofysen bildas ett hormon som kallas TSH, tyreoideastimulerande hormon. Detta hormon får sköldkörteln att utsöndra så kallade sköldkörtelhormoner, bland annat trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4) som direkt och indirekt reglerar ämnesomsättningen.

Ju högre nivåer av TSH desto mer hormoner producerar sköldkörteln.

När nivåerna av sköldkörtelhormonet T4, tyroxin höjs kommer hypofysen att minska utsöndringen av TSH. Detta kallas för återkopplingsmekanism och gör att ämnesomsättningen hålls på en stabil nivå i en frisk kropp.

Vid rubbningar i sköldkörteln kan hypofysen försöka reglera sköldkörtelns hormonproduktion genom att justera mängden TSH.

Sköldkörteln eller tyreoidea som den egentligen heter sitter i halsen. Sköldkörteln är en endokrin körtel vilket  innebär att den den producerar hormoner. Hormonerna som produceras i sköldkörteln reglerar tillsammans kroppens ämnesomsättning

 

Högt TSH

 

Ett högt värde av TSH innebär ofta att kroppen stimulerar för lite sköldkörtelhormoner. Hypofysen kommer då producera mer TSH för att stimulera sköldkörteln att öka produktionen.

Låga nivåer av sköldkörtelhormon sänker ämnesomsättningen. Lätt förhöjda värden av TSH behöver inte betyda sjukdom utan det kan bero på naturliga variationer. Kraftigt förhöjda värden däremot brukar ofta påvisa sjukdomen hypotyreos.

Symtom på brist av sköldkörtelhormon kan vara:

Trötthet

Nedstämdhet, depression

Viktuppgång

Frusenhet

Koncentrationssvårigheter

Torr hud och hår

Förstoppning

Minnessvårigheter

 

Lågt TSH

 

Ett lågt värde av TSH  kan bero på sjukdomen hypertyreos, det vill säga att sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. Kroppen går då på “högvarv”.

Återkopplingsmekanismen gör då att hypofysen utsöndrar mindre TSH. Ett sådant tillstånd är mycket slitsamt och farligt för kroppen. Lätt sänkta nivåer av TSH kan också bero på stress eller infektion.

Symtom på för mycket sköldkörtelhormon kan vara:

Viktnedgång

Nervositet och oro

Gråtmildhet

Diarre

Irritation och ilska

Hjärtklappning

Ökad puls

Värmekänsla och svettningar

Muskelsvaghet

thyroid hormones - FemineaLab

Vad är syftet med att analysera TSH?

 

TSH (tyroideastimulerande hormon) är ett hormon som produceras i hypofysen, en liten körtel vid basen av hjärnan. TSH spelar en central roll i regleringen av sköldkörtelfunktionen genom att stimulera sköldkörteln att producera T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin), vilka är avgörande för kroppens ämnesomsättning.

Analys av TSH-nivåer i blodet är en av de vanligaste metoderna för att bedöma sköldkörtelfunktionen.

Det kan hjälpa till att diagnostisera olika sköldkörtelsjukdomar, inklusive hypotyreos (när sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner) och hypertyreos (när sköldkörteln producerar för mycket hormoner).

Ett högt TSH-värde kan indikera hypotyreos eftersom hypofysen producerar mer TSH i ett försök att stimulera sköldkörteln att producera mer T3 och T4.

Å andra sidan kan ett lågt TSH-värde tyda på hypertyreos, eftersom hypofysen producerar mindre TSH när det finns för mycket T3 och T4 i blodet.

Hälsotestresultat

Högt TSH

Kan ofta påvisa sjukdomen hypotyreos vilket innebär lägre produktion av sköldkörtelhormon. Symptom kan vara trötthet, nedstämdhet, viktnedgång med mera.

Lågt TSH

Ett lågt värde av TSH  kan bero på sjukdomen hypertyreos som innebär överproduktion av sköldkörtelhormon och kroppen går på högvarv. Symtom kan vara viktnedgång, nervositet, irritation, ökad puls med mera.

Hälsoutfall

Avvikelser från referensvärde kan kräva vidare utredning.

Sköldkörtel (TSH)-feminealab

Referenser


Patientförening

 • Hos patientföreningen Sköldkörtelförbundet kan du bli medlem och läsa mycket om forskningsläget idag och hur det är att leva med problem med Sköldkörteln.


 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES