FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 14, 2023

Vitamin B12 -Kobalamin


Featured image for “Vitamin B12 -Kobalamin”

Vitaminer

Vitamin B12, eller kobalamin är nödvändigt bland annat för nervsystemets funktion, bildandet av blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. Brist på vitamin B12 kan leda till trötthet, nedstämdhet, yrsel, domningar, koncentrationssvårigheter och minnesstörningar. Brist på vitamin B ka obehandlad, leda till permanenta skador på nervsystemet.

Vitamin B12 har flera viktiga funktioner i människokroppen. Tillsammans med Folsyra (Vitamin B9) är vitamin B12 essentiellt vid kroppens bildande av röda blodkroppar.

Utan tillräcklig tillgång till vitamin B12 kommer därför kroppen tillslut att få blodbrist sk anemi. Vid blodbrist kan man bli mycket trött och orkeslös, nedstämd samt bli andfådd och få koncentrationssvårigheter.

Vitamin B12 spelar också en mycket viktig roll för funktionen av vårt nervsystem. Brist kan i värsta fall leda till bestående neurologiska skador. B12-brist med neurologisk påverkan kan bland annat ge domningar och försämrad motorik.

Kobalamin är också delaktig i cellernas bildande och ämnesomsättning.


Orsaker till brist på Vitamin B12

 

Veganer löper en hög risk att drabbas av B12-brist. Det gör också vegetarianer och andra personer som till vardags äter en låg andel animaliska produkter.

Men det finns fler orsaker till att man kan drabbas av B12-brist, bland annat:

Sjukdom i mag-tarmkanalen såsom Celiaki

Diabetes

Långtidsanvändning av läkemedel mot halsbränna, ex Omeprazol

Hög ålder ökar risken då förmågan att ta upp kan B12 minska


Hur får kroppen tillgång till vitamin B12?

 

Kroppen kan inte själv bilda vitamin B12 utan är beroende av extern tillförsel via kosten. Vi hittar bioaktiv B12 främst i animaliska produkter såsom kött, fisk, ägg och mejeriprodukter.

Det finns också en mycket liten del B12 i mjölksyrade produkter såsom kimchi och surkål. För veganer är det därför särskilt viktigt att tillföra B12 i form av kosttillskott eller rätt mängd berikade produkter då de annars löper en hög risk att drabbas av B12-brist.


Feminea Laboratories

Academy

Hälsotestresultat

B12-vitaminbrist

Brist på vitamin B12 kan leda till trötthet, nedstämdhet, yrsel, domningar, koncentrationssvårigheter och minnesstörningar. Obehandlad brist kan leda till permanenta skador på nervsystemet.

Hälsoutfall

Avvikelser från referensvärde kan kräva vidare utredning.


Referenser

 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES