FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 14, 2023

Vitamin B9 – Folat


Featured image for “Vitamin B9 – Folat”

Vitaminer

Vitamin B9, eller folat behövs för normal cellbildning och tillväxt. Brist på vitamin B9 kan leda till orkeslöshet, nedstämdhet och nedsatt kognitiv förmåga.

Många förknippar folater med graviditet. Det beror på att folater är nödvändiga för att bilda celler och därför är särskilt viktiga under tillväxt och fosterbildning.

Tillräckliga nivåer av folater är nödvändigt för att minska risken för att fostret drabbas av ryggmärgsbråck. Gravida och kvinnor som kan tänkas bli gravida rekommenderas därför ett extra tillskott av folsyra, syntetiska folater fram till v.12. Kost rik på folater förblir viktigt under hela graviditeten för fostrets tillväxt och mammans blodbildning.

Tillsammans med kobalamin, vitamin B12 är folater en viktig del för bildandet av blodkroppar. Brist på folater kan därför ge blodbrist, anemi.

Brist på folater beror ofta på olika typer av sjukdomar där absorption av folat från kosten inte fungerar som den ska, så kallad malabsorption. Malabsorption ses vid olika typer av mag-tarmsjukdommar såsom Celiaki eller Chrons sjukdom , men kan också vara en följd av exempelvis Gastric Bypassoperation eller alkoholism.

Då kroppen är beroende av extern tillförsel av folater via kosten kan folatbrist även ses vid ensidig och otillräcklig kosthållning.Brist på Vitamin B9 - Folat

 

Utöver anemi som kan ge symtom som trötthet  orkeslöshet och andnöd kan folatbrist bland annat ge:

Nedsatt kognitiv förmåga

Nedstämdhet

Påverkan på slemhinnor

Manlig infertilitet då folater är mycket viktiga för spermieproduktion


Feminea Laboratories

Academy

Hälsotestresultat

B9-vitaminbrist

Brist på vitamin B9 kan leda till orkeslöshet, nedstämdhet och nedsatt kognitiv förmåga.

Hälsoutfall

 Avvikelser från refernsvärde kan kräva vidare utredning.


Referenser

 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES