FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 14, 2023

Vitamin D


Featured image for “Vitamin D”

Vitaminer

Däggdjur behöver främst vitamin D för att reglera kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på D vitamin kan hos vuxna människor ge benskörhet och ökad risk för frakturer, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet. Höga doser halter av tillfört vitamin D kan leda till intoxikation.

Vitamin D är en fettlöslig steroid som spelar roll i däggdjurs kalcium-fosfor homeostas. Det innebär att D vitamin spelar en essentiell roll för kroppens benmineralisering och uppbyggnad av skelettet men även för nervsystemets funktion.

Vitamin D kan tillföras kroppen på två olika sätt, dels genom kosten där vi främst hittar Vitamin D i feta fiskar såsom lax och makrill. Kroppen kan även på egen hand syntetisera vitamin D när solens ultravioletta strålar träffar huden, detta är vår främsta källa till vitamin D.

Vissa grupper av människor har en ökad risk att utveckla D-vitaminbrist. Det kan till exempel röra sig om:

personer som vistas mycket inomhus

personer som använder mycket solskyddsfaktor eller bär heltäckande klädsel

personer med mörk hudpigmentering

sjukdom som leder till malabsorption av fett

personer som inte äter fisk eller berikade mejeriprodukterD-vitaminbrist

 

Brist på D-vitamin kan bland annat leda till leda till

Benskörhet och frakturer

Muskelsvaghet

Ömhet i muskler

Domningar

Koncentrationssvårigheter

Nedstämdhet och irritation


Feminea Laboratories

Academy

Hälsotestresultat

D-vitaminbrist

Brist på D-vitamin kan bland annat leda till leda till, benskörhet och frakturer, muskelsvaghet, ömhet i muskler, domningar, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritation m.m

Hälsoutfall

 Avvikelser från referensvärde kan kräva vidare utredning.


Referenser

 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES