FemineaLab Academy
Feminea Laboratories Academy

januari 14, 2023

Zink


Featured image for “Zink”

Mineraler

Normala nivåer av Zink behövs framförallt för ett gott immunförsvar och god sårläkning men spelar också roll för bland annat testosteronproduktion smaksinne.

Zink behövs för flera olika viktiga processer i kroppen.

Zink behövs bland annat för en fungerande celldelning och celltillväxt, normal spermieproduktion, fostertillväxt och fungerande ämnesomsättning.

Men Zink är kanske mest känt för sina sårläkande egenskaper.

Höga nivåer av Zink

 

För höga nivåer av Zink är ovanligt och kan bero på extern tillförsel via exempelvis kosttillskott.

Höga nivåer av Zink kan rubba upptaget av andra mineraler till kroppen såsom järn och koppar samt ge magbesvär såsom diarrer och kräkningar.

Brist på Zink

 

Zinkbrist är liksom många andra bristsjukdomar relativt ovanliga i Sverige. Det beror på att vi har tillgång till och äter en varierad och näringsrik kost.

Den främsta källan till Zink är animaliska produkter nötkött, fläskkött,  kyckling samt fisk. Det finns också mindre mängder tillgängligt Zink i spannmål och nötter.

Den vanligaste orsaken till zinkbrist är därför att upptaget ur tarmen är försämrat på grund av tarmsjukdom men det kan också bero allmän näringsbrist på grund av bristfällig kost till följd av exempelvis ätstörningar, alkoholism eller psykisk sjukdom.

Zinkbrist kan yttra sig som:

Svårighet att läka sår

Testosteronbrist

Håravfall

Dålig aptit


Feminea Laboratories

Academy

Hälsotestresultat

Brist på zink

Ovanligt som näringsbrist i Sverige. Kan bero på tarmsjukdom och allmän näringsbrist.

Symtombild vid brist

Svårighet att läka sår, testosteronbrist, håravfall, dålig aptit

Höga nivåer av Zink

Är ovanligt och kan bero kosttillskott. Höga nivåer kan rubba upptaget av andra mineraler till kroppen såsom järn och koppar samt ge magbesvär såsom diarrer och kräkningar.

Hälsoutfall

Avvikelser från referensvärde kan kräva vidare utredning.


Referenser

 • Kunskap för kvinnor baserad på fakta

  Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES

Kunskap för kvinnor baserad på fakta

 • Att ha koll på sin hälsa innebär kunskap och trygghet. Vi utför olika typer av medicinska tester och provtagningar för dig som vill hålla dig bättre informerad om din hälsa. I FemineaLab Academy har vi samlat en mängd av artiklar för den vetgirige.

  FemineaLab  är en del av Citikliniken Sverige. Beroende på hälsotest kan du besöka valfri blodprovsmottagning i Sverige. Inom några dagar får du svaret från oss analyserad av våra läkare.  Läkarkontakt kan sedan vid behov bokas online eller som fysiskt besök.

  FEMINEA LABORATORIES